Logo Tielse Tafeltennisclub

Tielse Tafeltennisclub

Kom jij ook spelen?

Ping. Pong. Tikken. Ballen. Meppen.

Tafeltennis!

 

Wie kent dat nou niet? Simpel spelletje.  Razend populair op de camping.

 

In bijna elke huis vind je één of meerdere tafeltennisballen. Soms is dit overblijfsel van een vakantie, soms is dit overblijfsel van school waar je in de pauze rond de tafel speelde en soms is dit omdat ze op kantoor of in de fabriek een tafeltennistafel hadden staan. 

Als een club gaan we natuurlijk verder dan een simpel balletje slaan, wij hebben te maken met smashes, drives, schuivers, spinners, counters, loops, chops (kappen). En dat zijn alleen nog maar de verschillende slagen. Elke keer moet je op de juiste positie staan en besluiten of je voor een snelle bal ga met het risico dat die ook snel terug zal zijn of een rustiger bal zodat je de volgende bal juist kan ontvangen.

Een goeie tafeltennisspeler moet goed zijn in het grove motoriek en het fijne motoriek. En dat moet je combineren met een snel reactie vermogen. Natuurlijk zul je dit niet meteen in het begin bezitten, maar iedereen die lang genoeg tafeltennis heeft gespeeld merkt dat het op al deze punten beter gaat.

Interessante feitjes

Maar wist u dat…

  1. Het wel een erg snel spelletje is, waarbij de bal wel meer dan 100km/u kan gaan, terwijl de spelers maar een meter of drie van elkaar af staan? Bij topspelers gaat de bal per seconde wel drie keer heen en weer.  Ja, heen en weer.  Drie.  Elke seconde.  Formule 1, da's voor slakken en tennis voor verdoofde slakken.
  2. Het dan ook een extreem intensieve sport is? Tijdens één game verbruikt een speler evenveel energie als een topatleet die de 100 meter in 10 seconden doet. Een wedstrijd is typisch ’best of five’, met drie te winnen games; en er zijn een heleboel wedstrijden te spelen op toernooien. Blijven drinken!  Maar zelfs dan verliest een topspeler op een toernooidag wel 3.5kg aan lichaamsgewicht.
  3. Het spel het uiterste vraagt aan tactisch inzicht, waarbij de beslissingen in razendtempo (drie balwisselingen per seconde!) genomen moeten worden? Het is net schaken, maar dan onder zware fysieke inspanningen en met een paar milliseconden bedenktijd voor elke zet.
  4. Het spel dan ook niet alleen grove motoriek, fijne motoriek en conditie tot grote hoogten kan stuwen, maar ook mentaal doet rijpen: frustratietolerantie, tegenslagen incasseren… maar ook, echt herkennen en vieren wat er goed gaat?
  5. Tafeltennis één van de meest beoefende sporten is ter wereld, met alleen volleybal duidelijk groter? Naar schatting zijn er ongeveer evenveel tafeltennissers als voetballers, hockeyers en tennissers bij elkaar!  We hebben nog wat groeiruimte in Nederland!
  6. De langste rally ooit werd gespeeld toen Daniel en Peter Ives het record vestigden door één rally 8 uur, 40 minuten en 10 seconden lang vol te houden?

 

Table tennis is a lot like martial arts and boxing combined with chess. So you have to think one move, or two moves, sometimes three or four moves ahead of your opponent.
(Film: “Top Spin”, 2014)

 

Openingstijden jeugd

Dinsdag18:3019:45training
Vrijdag18:3020:00vrij spelen
Zondag14:0017:00vrij spelen

Openingstijden senioren

Dinsdag19:4524:00vrij spelen/training
Donderdag14:0016:30senioren instuif
Vrijdag19:0024:00spelen/competitie
Zondag14:0017:00vrij spelen

Adres

Mastodon iconFacebook icon
Tielse TC
Beethovenstraat 24
4003 KX, Tiel
0344 623 676